Wednesday 29 August 2007

Se plăteşte munca şi în România

Am rămas fără cuvinte când am citit două chestii pe net:

Prima a fost un articol în revista presei în care se punea problema specialiştilor din IT din România. Si eu am mai discutat pe blog dacă se mai întorc, lucru care e din ce în ce mai puţin probabil. Soluţia(dar nu cred că asta rezolvă totul) este mărirea salariilor, ceea ce, s-a început a se vedea.

Aicea vine a doua chestie pe care am găsit-o pe net, şi anume un anunţ de angajare pentru România. Ceea ce m-a mirat e că l-am văzut pe un portal destinat pieţei de forţă de muncă din Marea Britanie. Este un anunţ normal pentru un "Project Manager" în care engleza cam lasă de dorit. Lucru cu adevărat interesat e că salariul oferit e de, atenţie, 3000 - 4000 lire pe luna (~ 4.433 - 5911 euro). Poate că am pierdut eu contactul cu salariile din România, dar mie mi se pare un salariu destul de bun, nu?

Acum vă las să vă pregătiţi un CV şi o scrisoare de motivare.

4 comments:

Anonymous said...

Dupa parerea mea majoritatea care au terminat o facultate de profil sau lucreaza ca programatori/design-eri/dezvoltatori de aplicatii atat desktop cat si pentru web nu au cunostinte de Marketing (daca asta are vreo relevanta) cu atat mai putin nu au ocupat un post de Manager (cu atat mai mult daca ma refer la cei care nu au trecut inca de 30 ani). Deci un post de genu asta cu ce ii incanta pe amaratii astia care lucreaza ca sclavii pe plantatie sau au plecat din tara cu gandu "Paradisu' e in alta tara" si au constatat ca de fapt nu tara e aia care conteaza ci oamenii, care in majoritate sunt la fel (de canalii). So, I ask, where's the harmony?

Anonymous said...

As vrea sa atrag atentia asupra unui lucru: se cauta un englez care sa accepte sa presteze in romania, evident pe salariu de UK, nu un roman, in care patronii nu ar avea incredere desi ar fi mai ieftin.
hâc

Anonymous said...

In momentul de fata, in romania se plateste exact munca "de plantatie" si se plateste sub valoarea ei. Si la urma urmei este normal, deoarece marea majoritatea a posturilor sunt cele din firmele straine care incearca (si reusesc) sa economiseasca bani. Strategia este simpla: in loc sa platesti 40k €/an pe un post de programator in Germania, poti f usor sa iei 3 programatori x 10k/an in Romania + , sa zicem 10k investitii/3 posturi. (sedii, infrastructura etc.). Cum productivitatea muncii la cei 3 nu este chair 100% din cea a unui neamtz (nu ca ar fi romanii mai prosti, dar intervine overhead-ul cu limba, distanta, s.a.m.d) deci putem calcula cam cu 0.66-0.75 din productivitatea unui neamt. Deci, dupa un calcul simplu, firmei ii iese cam de 2 ori volumul de munca pe aceasi bani... atata timp cat salariile sunt cum sunt, se va merita sa investeasca in RO... daca devine prea scump (si, paradoxal, multe lucruri sunt mai scumpe in RO decat in DE) firma se va muta in alta zona unde se merita... India, Ucraina, etc...
Si in DE de exemplu acum se cauta destul de multi oameni care au experiente cu "nativii" din diferite tari... dar principala problema nu este in acordarea unui salariu comparabil cu DE, ci dorintza respectivilui de a lucra intr-un mediu "mai ostil" ;). Deci, atata timp cat bonusurile nu sunt suficient de mari incat sa se merite sa pleci, nu prea cred ca vor gasi candidati... eventual romani care au stat ceva timp in DE, stiu sa lucreze ca nemtzii si, dintr-un motiv personal vor sa se intoarca in RO (familie, prieteni, etc etc).

Anonymous said...

I see no connection...